Társasjátékok a részvétel fejlesztéséért – önkormányzatoknak

Helsinki önkormányzata összhangban a helyi nyílt kormányzásról szóló helyi rendeletével, elkészíttette az önkormányzati szolgáltatások részvételi dimenzióját fejlesztő társasjátékát, valamint a részvételi költségvetés folyamatát támogató társasjátékot.

A társasjátékok, jelen esetben a legkomolyabb fejlesztési eszközkként hangolják össze a résztvevők gondolatait és szervezik közös víziójukat, ötleteiket kezelhető egységekbe.

Az önkormányzati dolgozókra fókuszáló, szolgáltatás-fejlesztő társasjáték esetében a játék közös táblához ülteti a különféle munkatársakat. A cél, hogy végigvezetve őket egy adott szakterület-önkormnyzati szolgáltatás sajátosságain, innovációs gondolkodási folyamattal támogatva a résztvevők közösen juthassanak eredményre az adott terület részvételi fejlesztési  lehetőségeinek feltérképezése és cselekvésre fordítása érdekében.

Az állampolgárokra fókuszáló játék célja, hogy az önkormányzat részvételi költségvetési kezdeményezését, folyamatát támogassa, offline helyszíneken biztosítsa az ötletgenerálás és értékelés folyamatát.

A játékok honosítása során számos találkozón vettünk részt, ahol az önkormányzati terület különféle szakértőivel vizsgáltuk meg a magyarországi adaptációs lehetőségeket.

Hamarosan a haza viszonyokra adaptált, letesztelt verzióval tudunk az érdeklődő önkormányzatok, szakemberek számára szolgálni.


A játék tesztelésében, továbbfejlesztésében partnerünk:

Települési Önkormányzatok Szövetsége

dr.Zsolt Péter – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Corvinus Egyetem – Döntéselmélet Tanszék