Közmeghallgatás 2.0

Szakmai munkánk során egyaránt többször tapasztaltuk, hogy az önkormányzatok és a helyi lakosság nem kezeli kellő előrelátással és tudatossággal a helyi demokrácia és helyi nyilvánosság szempontjából kiemelten fontos közmeghallgatások kérdéskörét. Szinte alig van önkormányzat, amely proaktívan és hatékonyan kihasználná a közmeghallgatás által biztosított párbeszéd lehetőségeit – holott ez az esemény a partnerség egyik alapja lehetne.

A Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodájának a közelmúltban készített „Inkluziív településmenedzsment” című kutatásához készített ajánlásai között is szerepel a közmeghallgatás jobbítására néhány javaslat http://bm-oki.hu/News/ViewFile?fileId=1155.

Egyesületünk úgy találta, bővíthető az ajánlás, ezért összegezve hazai jó példákat és nemzetközi ajánlásokat és az állampolgári tapasztalatokat, közérthető szakmai ajánlást készítettünk a hatékonyabb közmeghallgatás lebonyolításának elősegítésére az önkormányzatok, polgármesteri hivatalok számára.


Útmutatónk célja, hogy a hazai partnerségi kultúrát javítsuk, a közösségi demokratikus együttélési formákat fejlesszük.

A közmeghallgatásra vonatkozó javaslataink  alkalmazásával, az önkormányzat gyakorlati lépésekre válthatja az állampolgárbarát – partnerségközpontú szemléletet.

 

Töltse ki kérdőívünket a helyi közmeghallgatásról Ön is!

Önkormányzati és civil résztvevők számára eltérő kérdőívet készítettettünk.

A kérdőív rövid kitöltésével segíti a hazai önkormányzati párbeszéd-kultúra emelését! Kérjük ossza meg tapasztalatait!

Együttműködő partnerünk:

a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége