Hűségkártya és tájékoztató kiadvány Monts du Lyonnais üzleteiről és szolgáltatásairól (Franciaország)

gazdaságfejlesztésközösségfejlesztés

A franciaországi, 36 ezer lakosú, hegyvidéki fekvésű, mezőgazdasági, kézműves és ipari jellegű térség helyi gazdaságát két közeli nagyváros (Lyon és Saint-Etienne) „szorítja”, mellettük kell versenyképességét megőriznie.

A jó gyakorlat leírása:

A LEADER+ által finanszírozott projekt keretében hűségkártyát hoztak létre, melyhez a fogyasztók hűségét díjazó csekk-könyv és a kártyát népszerűsítő kampány társult. Emellett összeállítottak egy, a térség üzleteit és szolgáltatásait bemutató kiadványt is. Két év alatt (2003-2005) 96 üzlet és kézműves műhely csatlakozott a rendszerhez, a térség 150.000 háztartásában 1010 kártyát aktiváltak, amelyeken keresztül 285.000 tranzakcióval 8,4 M euró forgalom bonyolódott. A helyi háztartások háromnegyed része használja a kártyát. A projekt kommunikációra és együttműködésre ösztönözte a helyi közösséget, kapcsolatot épített ki a helyi termékek és az árusító helyek között.

LEADERr+ magazin 2008/3.; Területfejlesztési füzetek 2. szám: Helyi gazdaságfejlesztés - helyi, közösségi modellek a gazdaság élénkítésére http://ec.europa.eu/agriculture/rur/Leaderplus/pdf/bestpractice/bp3_hu.pdf; www.oser-commerces.net; http://www.terport.hu/webfm_send/280

Monts du Lyonnais

Igen

1 naptól 2 napig