Szabad szoftverek alkalmazása

akadálymentes hozzáférésjó kormányzásnyilvánosság

A közigazgatási szervek számára az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról szóló 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat, előírja a nyílt forráskódú megoldások alkalmazását, ahol csak lehetséges. Az önkormányzatokat az 1479/2011 Korm. határozat nem kötelezi, de tekintettel arra, hogy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi 27 CCXXII. tv. hatálya alá eső e-ügyintézést biztosító szervnek minősülnek és mindennapi munkavégzésük során számos közigazgatási szervvel állnak kapcsolatban, érdemes megfontolniuk a nyílt forráskódú megoldások használatát. Ezek a gyártó- és szállítófüggőséget és a költségeiket is csökkenthetik.

A jó gyakorlat leírása:

A KIM E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkárságán belül jött létre az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ 2012 végén. Célja a nyílt forráskódú alkalmazások részaránya növelésének elősegítése elsősorban a közigazgatás területén.
Az informatikai fejlesztések során a rendszerek interoperabilitási képességei növelésének elősegítése nyílt forráskódú eszközök, illetve nyílt szabványok alkalmazásával. A http://szabadszoftver.kormany.hu-n megtalálhatók útmutatók, ajánlások, bevezetést támogató leírások és szoftverek gyűjteménye. Megtalálható egybek mellett egy windowsos asztali szoftvereket tartalmazó CD, amelynek letöltésével ízelítőt kaphat az ajánlott szabad szoftverek tudásából. A CD-n megtalálható a LibreOffice irodai programcsomag és az ehhez készült dokumentációk, a Mozilla Firefox böngésző és a Mozilla Thunderbird levelező és néhány hasznos kiegészítőjük, a GIMP és Inkscape képszerkesztők, valamint számos más praktikus irodai szoftver.

E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ http://szabadszoftver.kormany.hu

Nem

1 naptól 2 napig

1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat az egyes közigazgatási szervek által használt elektronikus dokumentumok formátumáról és a nyílt forráskódú irodai szoftverek használatáról https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A11H1479.KOR&getdoc=12015. évi CCXXII. törvény az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1500222.TV